Saturday, February 18, 2017

စားမယ္..ဝါးမယ္.. ဟိုုခ်ီမင္းမွာကြယ္



ဟိုုခ်ီမင္း ( Saigon ဟာ ကိုုယ့္အျမင္မွာ ဆိုုင္ကယ္ေတြနဲ ့ယာဥ္ေၾကာ ေတာ္ေတာ္ရွုုပ္တဲ့ ျမိဳ ့ ၊ အျမဲတမ္း အလုုပ္ရွဳပ္ေနတဲ့ ျမိဳ ့ ၊ လမ္းတိုုင္းမွာ စားစရာ ဆိုုင္တိုုင္းလိုုလိုု ေတြ ့ရတဲ့ ျမိဳ ့.. ျပီးေတာ့ စားစရာေတြလည္း ေကာင္းတဲ့ ျမိဳ ့လိုု ့ ျမင္တယ္ေလ။
ဗီယက္နမ္ဆိုုတာနဲ ့ ကိုုယ့္မ်က္လံုုးထဲမွာ အရင္ဆံုုး ေျပးျမင္လိုုက္တာက ေကာ္ဖီနဲ ့ စားစရာေတြပါ ။ ဟိုုေရာက္ရင္ ဘယ္သြားမယ္.. ဘာလုုပ္မယ္.. ဆိုုတာက တစ္ပိုုင္းထား ။ သူမ်ားႏိုုင္ငံေရာက္တုုန္းမွာ သူတိုု ့ ယဥ္ေက်းမႈကိုု ေလ့လာဖိုု ့အနီးစပ္ဆံုုးက သူတိုု ့စားတဲ့ အစားအစာနဲ ့စားသံုုးပံုုေတြမွာပါ။
ကိုုယ္အထင္ကလည္း ႏိုုင္ငံတႏိုုင္ငံရဲ ့ယဥ္ေက်းမႈကိုု ေလ့လာမယ္ ဆိုုရင္ သူတိုု ့ႏိုုင္ငံက ေဆာက္ထားတဲ့ လမ္းပန္းတံတား မိုုးေမွ်ာ္ အေဆာက္အဦးေတြထက္ သူတိုု ့ရဲ့ ရိုးရာ အစားအစာေတြ အရသာေတြ ေနထိုုင္ပံုုေတြကိုု ေလ့လာတာက ပိုုျပီး နီးစပ္မယ္လိုု ့ထင္မိတယ္ေလ။
ဥပမာ ။ ။ ကိုုယ္ေတြ ႏိုုင္ငံမွာ ဆိုုရင္ တိုုင္းရင္းသားေတြလည္း စံုုေတာ့ ဘယ္တိုုင္းရင္းသားကေတာ့ျဖင့္ ဘယ္လိုုမ်ိဳးစားတယ္။ အခ်ိဳ အငံ အဆီ အနည္းအမ်ား ။ ကခ်င္စာ ဆိုုရင္ ဘယ္လိုု ၊ ရွမ္းစာ ဆိုုရင္ ဘယ္လိုု စသျဖင့္ အစားအစာကိုု စားၾကည့္ျပီး ယဥ္ေက်းမႈ ေနထိုုင္မႈကိုုပါ ေလ့လာႏိုုင္တာမ်ိဳးေပါ့။
အခုု ကိုုယ္ေရာက္ခဲ့တဲ့ အခ်ိန္ေလးမွာပဲ.. ဟိုုခ်ီမင္ ျမိဳ ့ခံ သူငယ္ခ်င္း ေကာင္းမႈနဲ ့ စားခ်င္တာေလးေတြစားခဲ့ရလိုု ့ ေဘာ္ဒါတိုု ့ကိုု ေဝမွ်ပါရေစလား ။
ဟိုုခ်ီမင္း က ဗီယက္နမ္ရဲ ့ ျမိဳ့ၾကီးထဲက တစ္ျမိဳ ့ျဖစ္ျပီး ကိုုယ္ေတြဆီမွာ ဆိုုရင္ မႏ ၱေလးလိုုျမိဳ ့လိုုမ်ိဳးပါ။
ဆိုုင္ကယ္ေတြ တအားေပါျပီး ။ လူတိုုင္းလိုုလိုု ဆိုုင္ကယ္စီးၾကပါတယ္။ ကားကလည္း ျမိဳ့ပတ္ကား နဲ ့အငွားကားေလာက္က လြဲရင္ ကိုုယ္ပိုုင္ကား နည္းပါတယ္။ ဘာလိုု ့လဲဆိုုေတာ့ ဆိုုင္ကယ္နဲ ့ဆိုုရင္ ဝီးခနဲ ေမာင္းသြားျပီး ထားစရာေနရာ အခက္အခဲလည္း နည္းလိုု ့ထင္ပါတယ္ ။ ျပႆနာ တစ္ခုုကေတာ့ ဆိုုင္ကယ္ Traffic လိုု ့ ဆိုုရမလား.. တစ္ျမိဳ့လံုုး ဆိုုင္ကယ္ေတြခ်ည္းနဲ ့ပိတ္ေနတာပါပဲ။
ရာသီဥတုု အေနနဲ့ဆိုုရင္လည္း အခုုလိုု ရာသီ ( ရန္ကုုန္မွာ မဆိုုရံုုေအးတဲ့အခ်ိန္) မွာေတာင္ ပူအိုုက္အိုုက္ႏိုုင္လွပါတယ္။ ဒီေတာ့ အတိုုေလးေတြပဲ ဝတ္ၾကတာမ်ားပါတယ္။ ကဲ.. မိတ္ဆက္တာေလးေတြ ခဏထားျပီး စားစရာ အေၾကာင္းေရွ ့ဆက္အံုုးစိုု ့။
ဗီယက္နမ္ဆိုုတာ ကမၻာ့အေကာင္းဆံုုး ေကာ္ဖီ ရတဲ့ ေနရာ ဆိုုျပီး နာမည္လည္း ၾကီးတာကိုု ။ ျပီးေတာ့ ကိုုယ္ကလည္း ေကာ္ဖီသရဲေလ ။ ဒါေၾကာင့္ စေရာက္ေရာက္ခ်င္းမွာပဲ ေဘာ္ဒါက ဘာစားခ်င္လဲ ဘာလုုပ္ခ်င္လဲ ေမးေတာ့.. ငါ့ကိုု ဗီယက္နမ္ေကာ္ဖီ တုုိက္ပါ။ မင္းတိုု ့ဗီယက္နမ္ ေကာ္ဖီေကာင္းတယ္ ၾကားတယ္ ေျပာေတာ့။ ပထမဆံုုး ေခၚသြားတာက ....


Vietnam Coffee Drip @Trung Nguyen Cafe

ကဲ.. ဒီေကာ္ဖီေသာက္ခ်င္လြန္းလိုု ့ရယ္.. ဒီဆိုုင္ေလးက သိပ္ေခတ္စားတာ မၾကာေသးဘူး ဆိုုတာ ေၾကာင့္ရယ္ ေရာက္သြားတာ။ ေကာ္ဖီဆိုုင္ေလးက သဲအျပည့္ခင္းထားတဲ့ အခန္းမွာ လုုပ္ထားတယ္ ဆိုရင္ အံ့မ်ား ၾသေလမလားပဲ။ တကယ္ပါ။ မွန္ကာထားတဲ့ ေကာ္ဖီဆိုုင္မွာ အဲကြန္းေလးနဲ ့ထိုုင္ျပီး ဖိနပ္ခြ်တ္ထားတဲ့ ေျခေထာက္ကိုု သဲမွာ နစ္ျပီး Drip Coffee ေသာက္ရတဲ့ အရသာ ဆိုုတာေလ.. ။

This is A must ပါ။ ကိုုယ္ေတာ့ ေနရာ အသိအခ်ာမသိဘူး။ Ho Chi Min Youth Center နားမွာပဲ ။

Saigon ျမစ္နားမွာ Saigon ေကာ္ဖီေသာက္မယ္။

Saigon Cafe ဆိုုတာကေတာ့ Ho Chi Min မွာ ေနရာတိုုင္းလိုုလိုု ရွိတဲ့ ေကာ္ဖီဆိုုင္ပါပဲ ။ ကိုုယ္ေတြျမစ္ကမ္းေဘးကိုု သြားေတာ့ ေလညွင္းေလးခံေတာ့ ေကာ္ဖီေသာက္ခ်င္လာတယ္။ ဒါနဲ ့အဲ့ဒီ ျမစ္ကမ္းနားမွာပဲ Saigon  
ေကာ္ဖီဆိုုင္ ရွိပါတယ္။ ထိုုင္ေတာ့မေသာက္နဲ ့ ယူသြားျပီး ကမ္းနားလမ္းေလးမွာ လမ္းေလွ်ာက္ေသာက္ ေလလည္း တျဖဴးျဖဴးနဲ ့ရွယ္ပဲေမာင္။ ေသာက္ရင္းလမ္းေလွ်ာက္ရလိုု ့ဘယ္လိုုကုုန္သြားမွန္းေတာင္ မသိခဲ့။



Fruit Bowl @ Red Apple 

ဒါကေတာ့ Red Apple ဆိုုတဲ့ လမ္းေဘးဆိုုင္ေလးမွာ ထိုုင္စားခဲ့တဲ့ သီးစံုုေရခဲသုုပ္ပါ။ သရက္သီး ၊ ပိႏၵဲသီး ၊ ကီဝီ ၊ စပ်စ္ ၊ တယ္သီး ၊ သမင္မ်က္္လံုုး( ႏွင္းသီး)  ၊ ဂ်ယ္လီ စတာေလးေတြရဲ ့အေပၚမွာ ဒိန္ခ်ဥ္အခဲေလး တင္ထားေပးတယ္။ ေရခဲကိုု ခြဲျပီးသား အမႈန္ ့ေလးေတြ ပန္းကန္တစ္ခုုနဲ ့ထပ္ခ်ေပးတယ္။ စားရတာ ေတာ္ေတာ္လတ္ဆတ္တယ္။ ေရခဲကလည္း လိုုသေလာက္ပဲ ထည့္ဆိုုေတာ့ ကိုုယ့္စိတ္ၾကိဳက္ ထည့္စားေပါ့ ။ လူငယ္ေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား လာစားတာ ေတြ ့တယ္။



Bun Cha - အိုုဘားမား ဗ်က္နမ္မွာ စားခဲ့တဲ့ အစားအစာ

လိုုင္းေပၚမွာ ေတာ္ေတာ္ေလး နာမည္ၾကီးခဲ့တဲ့ ဗ်က္နမ္အစားအစာေလးေပါ့။ အိုုဘားမား ဟႏိြဳင္းလမ္းေဘးက ဆိုုင္ေလး တစ္ဆိုုင္မွာ စားခဲ့တာ ဆိုုျပီး နာမည္ၾကီးခဲ့တာေလး ။ သူက ဘာလဲဆိုုေတာ့ ဝက္သားကင္ထားတာကိုု သေဘၤာသီးအစိမ္းကိုု အခ်ိဳရည္နဲ့ စိမ္းထားတဲ့ ဟာေလး ျပီးေတာ့ ေဘးမွာ မုုန့္ဟင္းခါးလိုု ေခါက္ဆြဲအဖက္ေတြပါတယ္။ အဲ့ဒါကိုုမွ ေပးထားတဲ့ အရြက္ေတြနဲ ့ေရာစားရတာ ။ စားရတာ ေတာ္ေတာ္အရသာရွိတယ္။ ေခါက္ဆြဲလိုု ့ ေျပာေပမဲ့ သူက ဟိုုဟာေလး ဒီဟာေလး စပ္ျပီး ထည့္စားရတာ ဆိုုေတာ့ ကိုုရီးယားဝက္သားကင္စားတဲ့ ပံုုစံလိုုပဲ အရြက္ေတြ အသားေတြ ထည့္ျပီး သြင္းရတာမ်ိဳးပါ။



Bahn Mi - ဗီယက္နမ္ အသားညွပ္ေပါင္မုုန္ ့

သူကေတာ့ အသားညွပ္ေပါင္မုုန္ ့လိုုပါပဲ ။ အဲ့ ဒါေပမဲ့ ထူးျခားတာ တစ္ခုုက သူ ့ထည့္ေပးတဲ့ အခ်ဥ္ရည္ ေခၚမလား ။ အသားအႏွစ္ရည္ ေခၚမလား ။ ခ်ိဳသလိုုေတာ့ ရွိတယ္။ အဲ့ဒါကိုု နံနံပင္တိုု ့သခြားသီးတိုု ့ အသားတိုု ့ ထည့္ထားေပးတဲ့ အသားညွပ္ေပါင္မုုန္ ့မွာ ဆမ္းစားရတာ ..ေတာ္ေတာ္ေကာင္းေပါ့။ ( အိမ္က်ရင္ လုုပ္စားရမယ္ :P )





Spring Roll

ဗီယက္နမ္ ေကာ္ျပန္လိပ္ကေတာ့ နာမည္ၾကီးေပါ့ေနာ္။ သူက အထဲမွာ အရြက္ေတြ အစံုုပဲ ပုုစြန္နဲ ့ထည့္လိပ္ထားတာ။ အဲ့ဒါေလးကိုု ေျမပဲေထာင္းနဲ ့လုုပ္ထားတဲ့ ေဆာ့အခ်ိဳနဲ ့တိုု ့စားဖိုု ့လုုပ္ထားေပးတယ္။ စားၾကည့္ေတာ့ အထဲက အရြက္ေတြထဲမွာ ဘာပါလဲေတာ့ မသိဘုုူး ။ ပူရွိန္းေလး ျဖစ္ေနေသးတယ္။ ၾကက္သြန္ျမိတ္လည္း ပါတယ္။တစ္ခုုကိုု ေလးကိုုက္ေလာက္ေတာ့ စားရပါတယ္။



Fried Spring Roll 

ဗီယက္နမ္ ေကာ္ျပန္ ့မွာပဲထပ္ျပီး ေၾကာ္ထားတဲ့ သေဘာပါ။ ေပးထားတဲ့ အရြက္ေတြနဲ ့အတူတူ စားရပါတယ္တဲ့ ။ မဟုုတ္ရင္ ဒါ ဗီယက္နမ္စာ စားတယ္လိုု ့ဆိုုလိုု ့မရဘူးလိုု ့ ဆိုုႏိုုင္တယ္။




Hu Tiu 

သူကေတာ့ ကိုုယ္ေတြဆီမွာ ဆိုုရင္ ရွမ္းေခါက္ဆြဲလိုု ေခါက္ဆြဲအသားကိုု အသားစြပ္ျပဳတ္ရည္နဲ ့ထည့္ေပးတာ ။ ၾကက္သားတံုုးေလးေတြပါတယ္။ သူတိုု ့ေခါက္ဆြဲစားရင္ ထည့္စားတဲ့ အရြက္ေလးေတြ ထည့္စားရတယ္။ အစပ္အေပါ့ အငံကေတာ့ ကိုုယ့္အတြက္ အေနေတာ္ပဲ။ ေပါ့ရင္ေတာ့ ငံျပာရည္ ဘူး ထားထားေပးတယ္။ ၾကိဳက္သလိုု ထည့္စားရတယ္။



Banh Canh

ျမီးရွည္ေခါက္ဆြဲလိုုပါပဲ ။ ခုုနကလိုုပဲ အသားျပဳရည္ရယ္ အသားေတြရယ္ ထည့္ထားေပးတာ။ ျပီးေတာ့ တိုုဟူးေလးေတြပါတယ္။ အရသာကေတာ့ အသားျပဳတ္ရည္ေၾကာင့္ထင္တယ္ ခ်ိဳျပီး ခံတြင္းျမိန္တယ္။



Pho - ဖာ(လ္) @Pho Hoa Pastuer 

ကဲ.. ဗီယက္နမ္ က ျမိဳ ့ တစ္ခုုကိုု ေရာက္မွေတာ့ ဒါေလးမစားခဲ့ရင္ Mission Complete ျဖစ္ခဲ့တယ္လိုု ့ ဆိုုလိုု ့မရဘူး လိုု ့ ေျပာလိုု ့ရတယ္။ သူက ဗီယက္နမ္ အမဲသား ေခါက္ဆြဲပါ။ ပန္းကန္အၾကီးၾကီးထဲမွာ အမဲသား အသား ၊ အရြတ္ ၊ အသည္း နဲ ့ပုုဆိုုးၾကမ္းေတြပါ ထည့္ထားေပးတယ္။ အဲ့ဒီအတိုုင္းေတာ့ နယ္ဖတ္စားလိုု ့မရဘူးေနာ္။ ေပးထားတဲ့ အရြက္ေတြ အကုုန္လံုုးကိုု ကိုုယ္စားခ်င္သေလာက္ ထည့္ရတယ္။ အဲ့အရြက္ေတြမပါရင္ မျပည့္စံုုဘူုုးလိုု ့ဆိုုလိုု ့ရတယ္။ အရြက္ကေတာ့ ရွမ္းနံနံပါတယ္။ ဆလပ္ရြက္ နဲ ့တျခားအရြက္ေတြ ပါတယ္။ တစ္ပြဲမွာလည္း အဖက္ေတြ အမ်ားၾကီးပါေတာ့ အကုုန္လံုုးေတာင္ မကုုန္ဘူး ။


Fred Rangoon







Fred Rangoon. Powered by Blogger.

Life always goes on

About Me

Fred Rangoon

Alis - Freddy

Blogger , Writer ,Techie , Digital Marketer ,
Freelance Graphic Designer , Photographer
Traveller , Marketing Consultant , Idea Creator, Learner .
and Home-made chef

Contact : tazaung.pr@gmail.com

Search This Blog

Blog Archive

Labels List Numbered

Instagram

recent posts

Pages

Follow us

Photo Profile
Taylor Wong Architecture Designer

The Japanese call it Hanakotoba, and King Charles II brought it to Sweden from Persia in the 17th century. Read More

Popular Gallery